Pe data de 30 noiembrie in fiecare an, crestinii ortodocsi si romano-catolici il praznuiesc, pe Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei, deoarece a propovaduit crestinismul pe acest teritoriu si a botezat primii locuitori pe tarmul apusean al Marii Negre. Potrivit scrierilor, dupa porunca lui Iisus de a face cunoscuta Evanghelia in lume, lui Andrei, cel dintai chemat la apostolie, i-a revenit prin sorti si zona Marii Negre, el propovaduind crestinismul in Dobrogea, Macedonia, Tracia si Ţarigrad (Constantinopol). Apostolul a botezat greci si geto-daci din aceste teritorii si a hirotonit primii episcopi si preoti, asa cum facea Apostolul Pavel in calatoriile sale misionare. In felul acesta se explica faptul ca episcopia cea mai veche de pe teritoriul Romaniei este cea de la Tomis, Constanta de astazi.
Odata cu urcarea lui Decebal pe tronul Daciei, raporturile cu Roma s-au inrautatit. Sfantul Andrei a continuat sa converteasca la crestinism numerosi localnici. Un ecou negativ la curtea imperiala l-a avut puterea de convingere a Sfantului Apostol asupra surorii lui Egheat, Maximilia. Personaj influent, Egheat era numit marele persecutor al crestinilor iar convertirea surorii lui la crestinism a fost considerata un afront la adresa celor care se inchinau in fata idolilor.
Numele Andrei deriva din grecescul Andreas, care inseamna „viteaz”, „barbatesc”. Acesta este un nume grecesc, desi Sfantul Apostol Andrei era iudeu. Continue Reading